%>
Nova Montessori ontvangt onderscheiding als Euregioprofielschool
25.04.24

Eerste Nederlandse basisschool in de euregio rijn-maas-noord gecertificeerd als Euregioprofielschool!

Op 23 april is Nova Montessori in Venlo als eerste Nederlandse basisschool in de euregio rijn-maas-noord gecertificeerd als Euregio-profielschool. De school geeft Duits in de bovenbouw (groep 8) en staat in regelmatig contact met de Schule am See in Lobberich Stadt Nettetal, waar Nederlands wordt onderwezen. Het doel is om de buurtaal te onderwijzen aan de hand van praktische onderwerpen zoals eten en drinken en Kerstmis. Nederlandse basisscholen mogen sinds een half jaar ook certificering aanvragen. Afdelingshoofd Thomas Bongartz hoopt dat nog meer Duitse en Nederlandse basisscholen hierdoor partnerschappen zullen aangaan.

Meer informatie over Euregioprofielscholen vindt u hier.

Het doel is om de buurtaal te onderwijzen aan de hand van praktische onderwerpen zoals eten en drinken en Kerstmis. Directeur John van de Ven: “We geven al een paar jaar Duits omdat we in de grensstreek wonen en er veel Duitsers naar Venlo komen.

Meena van Scharrel, projectcoördinator euregionaal onderwijs bij euregio rhein-maas-nord, adviseerde hem daarom een certificering aan te vragen. Dit is in handen van het Duitsland Instituut Amsterdam, de Nederlandse Taalunie, de euregio rhein-maas-nord en het Bezirksregierung Düsseldorf. Ook de minister van Bonds- en Europese Zaken, Internationale Zaken en Media en hoofd van de Staatskanselarij van Noordrijn-Westfalen, Nathanael Liminski, ziet de meerwaarde: “Jongeren zijn het minst bang voor contact, dus de inzet van de Nova Montessorischool is een lichtend voorbeeld van hoe het potentieel van de grensregio kan worden benut. De certificering als Euregioprofielschool is een passend eerbetoon aan deze buitengewone inzet voor grensoverschrijdende vriendschap tussen onze landen.” 

Eeen kort film over de certificeering van de Nova Montessori van L1/ omroep Venlo vindt U hier.

Meer informatie over Euregioprofielscholen vindt u hier.