Kwaliteitsinstrumenten

Door haar ligging biedt de Euregio Maas-Rijn veel mogelijkheden om taal- en culturele vaardigheden te verwerven. Voor veel leerlingen in de Euregio is het heel normaal om naar de bioscoop te gaan, te winkelen of uit te gaan in het buurland. Studeren of werk zoeken in het buurland is veel minder vanzelfsprekend. Naast praktische redenen zoals verschillen in lonen, belastingstelsels en veiligheid, lijken vooroordelen, een gebrek aan talenkennis en onvoldoende culturele kennis van de naburige regio de belangrijkste redenen hiervoor te zijn.Grenzen overschrijden vereist een grenzeloze mentaliteit. Deze denkwijze vereist een bepaalde houding, kennis en verschillende competenties. Dit hoofdstuk geeft een overzicht van de momenteel beschikbare kwaliteitsinstrumenten Euregioprofiel en Euregioschool (basis- en voortgezet onderwijs) en Euregiocompetentie (beroepsonderwijs) die door scholen in de Euregio Maas-Rijn worden gebruikt.

Euregioprofielscholen

Onze leerlingen leven in een regio die heel bijzonder is vanwege de ligging aan de grens en de daarmee samenhangende nabijheid van andere talen en culturen. Deze bijzondere situatie moet ook op school worden gethematiseerd: Leerlingen moeten voelen dat ze dicht bij de grens wonen, hoe spannend het leven in de grensregio is en welke mogelijkheden het biedt!

De "Euregioprofielscholen" voeren dit idee gestructureerd uit en voegen een regionale component toe aan hun curriculum. Ze oriƫnteren hun lesprogramma dus op de leefomgeving van hun leerlingen.


Een Euregioprofielschool zijn betekent met andere woorden dat de school de leerlingen de mogelijkheid biedt om op een leuke manier kennis te maken met een van de buurlanden, onder andere door een uitwisseling, en dat de school in het onderwijs rekening houdt met de Euregio. Hiervoor is speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Meer informatie is te vinden in de brochure Euregioprofiel.


Elke school die een vorm van taalonderwijs in de buurt aanbiedt, komt in aanmerking voor het Euregioprofiel. Deze Euregioprofielscholen kunnen opwaarderen tot het Euregiokwaliteitszegel.

 
Euregioscholen


De term "Euregioschool" wordt toegekend aan scholen voor basis- en voortgezet onderwijs die kinderen van 8 tot 15 jaar een "internationale mentaliteit" bijbrengen en een band opbouwen met hun buren over de grens. Kortom, ze bieden de mogelijkheid om in contact te komen en te blijven met leeftijdsgenoten aan de andere kant van de grens. Leerlingen maken al op jonge leeftijd kennis met hun buren, hun taal en hun cultuur. Duits/Frans is ingebed in het lesprogramma van de school, staat op het lesrooster en wordt onderwezen door leerkrachten van de school.

De leerlingen bezoeken elkaar minstens twee keer per jaar om samen te leren, te werken en te spelen. Op deze manier wordt al op jonge leeftijd Euregiocompetentie opgebouwd, die aansluit bij het verwerven van competenties in het voortgezet onderwijs.

Meer informatie en praktische materialen zijn te vinden in het drietalige Euregioschool handboek met alle informatie over dit project dat kan worden gedownload.