Werken en leren “Über die Grenze”
06.08.20

Gilde Opleidingen wil de studenten die voor pedagogisch medewerker studeren al zoveel mogelijk kennis laten maken met werken en leren over de grens in de euregio met Duitsland. Er is immers een grote vraag aan mensen in de kinderopvang over de grens. Gilde Opleidingen heeft daarom een speciaal lespakket ontwikkeld: Über die Grenze.

Het lespakket van Über die Grenze is door Gilde Opleidingen ontwikkeld binnen het project euregio-Xperience (een initiatief van de Euregio Rijn-Maas-Noord). Het lespakket is gebaseerd op de twee keuzedelen Internationaal I en II, die euregionaal zijn ingekleurd. Met dit lespakket wil Gilde Opleidingen de studenten motiveren hun grenzen te verleggen en een Duitse leer- en werkervaring op te doen. Gilde Opleidingen is in 2016 begonnen met 21 studenten in Roermond en 37 studenten in Venlo. Het schooljaar 2019-2020 wordt afgesloten met 30 studenten in Roermond en 47 studenten in Venlo.

Stagelopen over de grens vinden de meeste studenten nog spannend. In het eerste jaar hebben slechts 2 studenten de sprong gewaagd, dit schooljaar 2019-2020 hebben 10 studenten stagegelopen in Duitsland.

We laten een student aan het woord:
“Ik heb een halfjaar in Duitsland stagegelopen bij het kinderdagverblijf: Städtischer Kindergarten in Heinsberg, Karken. Ik heb het erg naar mijn zin gehad. Ik werd elke donderdag en vrijdag warm en open ontvangen door mijn collega’s. We zeiden in de ochtenden tegen elkaar op z’n Duits: ‘Morgen!’ en ze vroegen altijd hoe het met me ging. Op het moment dat ik de groep in kwam, kwamen een paar kinderen rennend naar me toe en gaven me een knuffel. Ik vond het erg leuk om te zien en daar kreeg ik positieve energie van. Hoe langer ik op stage was, hoe sterker de band met de kinderen werd.”

En we breiden uit! Volgend schooljaar start in de lokatie Venray ook het keuzedeel Über die Grenze. Een docent vertelt hoe hij zich heeft voorbereid op zijn nieuwe rol: “Ruim een jaar geleden zat ik voor het eerst bij een bespreking van een aantal collega`s over het keuzedeel Über die Grenze. Aangezien ik zelf in Duitsland woon, een Duitse vrouw heb die ook nog eens basisschool juf is en mijn dochter naar een Duitse opvang (Kita) gaat, was ik meteen getriggerd.
Ik zie zelf de voordelen van over de grens wel en ik denk dat er voor studenten zeker iets te halen valt. De arbeidsmarkt is groot en de voorwaarden zeker niet slecht. Dat je de taal een beetje machtig moet zijn lijkt me een voordeel al heb ik tijdens mijn meeloopdagen dit jaar bij Carolien bij Gilde Opleidingen in Venlo gemerkt, dat veel studenten bij nul beginnen en dat er tijdens de lessen een mooie opbouw is aan de Duitse taal en dat de studenten steeds meer uitgedaagd worden om de taal binnen de lessen toe te passen. Dit gaat met vallen en opstaan en vraagt nogal wat van de student. Soms is de schaamte iets “verkeerd” te zeggen erg groot.
Tijdens de lessen wordt er ook gebruik gemaakt van gastdocenten die specifieker op bepaalde thema`s ingaan bijvoorbeeld; de geschiedenis van Duitsland, het solliciteren in Duitsland. Deze gastdocenten doen dit voornamelijk in het Duits en zo wordt de drempel voor de student steeds lager en moeten zij in het Duits gaan antwoorden.
Vanaf volgend jaar ga ik zelf proberen het in Venray op te zetten en zal daar zeker goed in begeleid en ondersteund worden door mijn ervaren collega’s. Ik heb er in ieder geval zin in!”

Het project is mede mogelijk gemaakt met steun van het Interreg V (Duitsland- Nederland programma).