%>
Uitwisseling vwo-leerlingen Echt met Mönchengladbach
17.01.21

Elk jaar doen leerlingen uit de tweede klas vwo van het Connect College in Echt mee aan een uitwisseling met leerlingen van de Gesamtschule Hardt in Mönchengladbach. Ze leren elkaar eerst kennen door het schrijven van persoonlijke brieven in de doeltaal.

Op grond van gedeelde interesses matchen de docenten een Nederlandse leerling met een Duitse leerling. Vanaf dat moment kunnen de leerlingen vrijwillig contact met elkaar opnemen.

Normaal gesproken ontmoeten de leerlingen elkaar ook fysiek. Eerst rondom Sinterklaas, waarbij ze Sinterklaasgedichten en surprises maken. Daarna kort voor kerstmis, wanneer ze in een speurtocht de verschillende kerstmarkten in Düsseldorf bezoeken. En dan overnachten ze bij hun partner en organiseren ze een leuke avond voor elkaar. De dag erna bezoeken ze de Nederlandse of Duitse school en doen ze mee aan lessen in het Nederlands of Duits. Tot slot volgt een speurtocht in Roermond of rondleiding in het Borussia stadion in Mönchengladbach.

Vanwege coronamaatregelen ontmoetten de leerlingen elkaar in 2020 niet fysiek, maar online. Ze wisselden persoonlijke mails uit en stuurden elkaar persoonlijk geschreven kerstkaarten. Ook hielden ze online interviews, die ze tijdens de les hadden voorbereid, om hun ervaringen in het dagelijkse leven uit te wisselen.

De docenten van het Connect College vinden het mooi om te zien hoe de motivatie in de klas stijgt, zodra leerlingen in contact komen met 'echte Duitsers' van een andere school. Corona hoeft hiervoor geen hindernis te zijn.

Voor dit uitwisselingsproject ontvangt de school cofinanciering van de Euregio Rijn-Maas-Noord.