Ondernemende helden over de grens
03.07.20

Gilde Opleidingen in Roermond en het Rhein Maas Berufskolleg in Kreis Viersen zijn een initiatief gestart om jongeren die moeite hebben met leren of geen middelbareschooldiploma hebben behaald en migranten of vluchtelingen meer kansen te geven op de arbeidsmarkt. Door ervaring op te doen in het buurland kunnen deze jongeren hun horizon verbreden en zich persoonlijk ontwikkelen. Zo worden zij gemotiveerd om te leren, een diploma te behalen en daarna te gaan werken.

“In dit project gaan de studenten naar scholen in het buurland om met leerlingen daar te spreken en te leren van elkaars ervaringen op school en op hun stageplek. Daarnaast gaan ze ook op excursie bij detailhandelbedrijven. Ze krijgen een rondleiding en hebben de mogelijkheid vragen te stellen aan medewerkers. De leerlingen worden voorbereid op een bezoek aan het buurland tijdens de lessen voorafgaand aan het bezoek. Dit is vooral gericht op taal en cultuur, zodat de studenten enkele zinnen in de andere taal kunnen spreken als ze de grens oversteken en kunnen omgaan met cultuurverschillen. Er vindt ook een kennisuitwisseling plaats tussen de docenten die aan het project deelnemen. Zo kan er een langdurige samenwerking tussen de beide opleidingen ontstaan,” zegt Pauline van den Bosch, Beleidsadviseur Internationalisering Dienst Onderwijs en Kwaliteit, Gilde Opleidingen.

In het voorjaar van 2018 is een klas van Gilde Opleidingen twee dagen naar Düsseldorf gegaan. Het was de bedoeling dat dat dit jaar herhaald zou worden en dat de studenten van het Berufskolleg uit Kreis Viersen naar Venlo zouden komen. Daar dacht COVID19 anders over… Het staan nu nieuwe afspraken gepland voor het voorjaar van 2021. We pakken het dan ook meteen goed aan: de studenten krijgen een workshop over taal en cultuur in het Borussia Mönchengladbach stadion. Leren over de grens is namelijk vooral ook heel erg leuk!

Het project is mede mogelijk gemaakt met steun van het Interreg V (People2People) programma van de Euregio Rijn-Maas-Noord.