%>
Nieuwe Grenslandagenda 2020/2021 voorgesteld
19.01.21

Tijdens de tweede editie van de Grenslandconferentie voor Nederland en Nordrhein-Westfalen (NRW) is de nieuwe Grenslandagenda 2020/2021 voorgesteld. De gezamenlijke aanpak van de coronapandemie is een van de prioriteiten op de agenda. Daarvoor kijken we naar nu, maar zeker ook naar de toekomst. Het openhouden van onze grenzen is daarbij belangrijk. De tweede Grenslandconferentie vond plaats op afstand. Een terugblik én vooruitblik.

Europaminister Dr. Stephan Holthoff-Pförtner van NRW, staatssecretaris Raymond Knops van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gouverneur Theo Bovens van de Provincie Limburg waren online aanwezig bij de conferentie. Zij gingen met elkaar en andere gasten in gesprek over de grensoverschrijdende samenwerking.

Beide gasten, staatssecretaris Knops en gouverneur Bovens, gaven aan dat de Grenslandconferentie zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een belangrijk platform tussen onze landen. Waar we samenwerking verder ontwikkelen en uitdagingen gezamenlijk oppakken. Hoe belangrijk goede samenwerking is, wordt extra duidelijk in deze tijd van de coronapandemie. Beide gasten maakten ook duidelijk dat door deze hechte samenwerking en afstemming de grenzen open konden blijven. Het sluiten is voor niemand goed en beide landen hebben ingegrepen als 1 land.

Grenslandagenda 2020/2021
De Grenslandagenda is een samenwerkingsagenda, waarbij concrete initiatieven het startpunt zijn. Door het gezamenlijk oppakken kunnen we het verschil maken en de aandacht trekken in Den Haag en Düsseldorf. Het zal niet verbazen dat in de nieuwe Grenslandagenda 2020/2021 de gezamenlijke aanpak van de coronapandemie een van de prioriteiten is. De deelnemers zijn tevreden dat veiligheid een nieuw thema is in de Grenslandagenda 2021. Behalve voor de pandemie is er op de agenda ook aandacht voor grensoverschrijdend openbaar vervoer. Denk aan de semestertickets en een gezamenlijke OV-app.

Grenslandprijs
Tijdens de conferentie is voor het eerst de Grenslandprijs uitgereikt. Er waren 36 inzendingen. Een onafhankelijke jury heeft gekozen voor het project 'Sprich deine Nachbarsprache/Spreek je buurtaal'. Een mooi initiatief waarin scholieren van 33 basisscholen aan weerszijden van de grens leren over elkaars buurtaal en cultuur.

Terugkijken
U kunt de Grenslandconferentie bekijken op YouTube.