%>
Grenzen verdwenen
10.11.20

Het enige echte grensoverschrijdende bedrijventerrein van Nederland ligt in Limburg: Avantis in Heerlen en Aachen. Op een steenworp afstand doet Eurode Business Center het prima als grensoverschrijdend dienstencentrum. Het aantal Limburgers dat elke ochtend gaat werken over de grens groeit. Andersom verwelkomen Limburgse instellingen en bedrijven veel medewerkers met de Vlaamse, Waalse of Duitse nationaliteit.

Kijk alleen al naar de Limburgse ziekenhuizen. Als we iets mankeren, doen we naast de 'eigen' ziekenhuizen net zo makkelijk een beroep op de specialisten in Aken of Hasselt. We bezoeken elkaars supermarkten en winkelcentra. En rondom de Grensmaas fietsen en wandelen alle nationaliteiten uit de Euregio moeiteloos naast elkaar. We hebben in onze regio de grenzen wel laten verdwijnen toch?

Op het eerste oog wel, maar achter de positieve voorbeelden schuilt toch een ingewikkelder situatie. Waar vroeger de Limburgse jeugd spelenderwijs Duits leerde via de tv-zenders en daarna op de middelbare school de grammatica kreeg ingepeperd, kiest nu maar een enkeling Duits in zijn of haar pakket. Om over het Frans nog maar te zwijgen. Jammer, want juist in onze streek met 351 kilometer grens is het begrijpen en spreken van het Frans en Duits onmisbaar. Om te communiceren én om elkaars cultuur te begrijpen en te respecteren. En dat leert onze jeugd dus niet meer.

De coronacrisis maakte al duidelijk dat de communicatie beter kan. Onderzoek laat keer op keer zien dat we economische kansen laten liggen als we niet méér grensoverschrijdend samenwerken. Neem het miljardenproject Einstein Telescoop waarin we als Euregio concurreren met Italië. Samen optrekken is de boodschap, maar dat wordt lastig als we elkaars taal en cultuur niet kennen. Daarom is euregionaal onderwijs zo belangrijk. Van de basisschool tot en met hoger onderwijs. Dáár leggen we de basis voor euregionale samenwerking. Dus maak werk van dat grensoverschrijdende onderwijs.

Joost van den Akker
Gedeputeerde Economie, Onderwijs en Sport, Provincie Limburg