Euregionaal onderwijs bij Bernardinuscollege in Heerlen

"Leerlingen laten leren en leven in de Euregio stimuleert actief burgerschap." Dit is een van de gevleugelde uitspraken van Jan de Heer, coördinator Euregionalisering-Internationalisering en docent maatschappijwetenschappen.

Jan de Heer geeft binnen het Bernardinuscollege in Heerlen invulling aan Euregionalisering en Internationalisering. Dat doet hij samen met een groep actieve leerlingen en docenten. Het Bernardinuscollege is sinds november 2019 officieel Euregioprofielschool. Het enthousiasme en de wil om regio’s te verbinden viel meteen op toen de school in gesprek ging met de medewerkers van Euregioprofielschool. De Euregioprofielschool is een initiatief van Region Aachen Zweckverband waaraan scholen uit België, Duitsland en Nederland deelnemen. Het Bernardinuscollege is trots om onderdeel te zijn van het samenwerkingsverband Euregio Maas-Rijn.

Aachenrally
De leerlingen van het Bernardinuscollege krijgen al snel te maken met de Euregio. De docenten Duits en Frans organiseren in de tweede en derde klas de Aachen- en Liègerally: een ludieke speurtocht in de steden waarbij leerlingen worden ondergedompeld in taal en cultuur.

"Wij zoeken actief het contact met onze buurlanden en buurtalen, waarbij de leerlingen een hoofdrol moeten vervullen", vertelt Jan de Heer. Sasha en Jasper zijn twee leerlingen van atheneum 5 die het vak informatica volgen. Zij doen mee aan een Euregioproject waarbij ze voor de stichting Eurode Kerkrade-Herzogenrath een nieuwe website bouwen. Het project zorgt ervoor dat de leerlingen hun grenzen verleggen, letterlijk én figuurlijk. Ze moeten zich verplaatsen in de Duitse taal en cultuur en hebben te maken met echte opdrachtgevers. De nieuwe website komt waarschijnlijk in het voorjaar van 2021 online.

Samen debatteren
"Het Bernardinuscollege wil grensoverschrijdend zijn en het intercultureel bewustzijn ontwikkelen bij leerlingen én medewerkers", zegt onderwijsdirecteur Peter-Paul Lenssen. "Alle activiteiten die met euregionalisering en internationalisering te maken hebben, voeren wij het liefst uit met partners zoals de gemeenten Heerlen en Aken, de stichting Eurode Kerkrade-Herzogenrath, basisscholen in Parkstad en scholen in Nordrhein-Westfalen."

De debatclub van de school is hier een mooi voorbeeld van. Samen met leerlingen van scholen uit de regio Aken debatteren in de raadszaal van het raadhuis in Heerlen en Aken is een hoogtepunt, volgens Ard van Leeuwen. Ard is leerling atheneum 5 en de voorzitter van de debatclub van de school. "Debatteren met scholieren uit Limburg en Nordrhein-Westfalen zorgt ervoor dat je veel nieuwe meningen hoort en dat je je daarop moet instellen. Ik heb er veel van geleerd en er ook een mooie stage aan overgehouden bij een gedeputeerde van de Provincie Limburg, meneer Koopmans. Ik neem dit mee voor mijn latere carrière."

Bonjour madame
Aandacht voor de buurlanden en buurtalen kan niet vroeg genoeg beginnen. Jacqueline van de Werf is docente Franse taal en letterkunde bij het Bernardinuscollege. Zij gaf de afgelopen 2 jaar lessen Frans aan leerlingen van groep 8 van een Heerlense basisschool. "Op de fiets naar de basisschool en daar met 10- en 11-jarigen lekker in de Franse taal keuvelen over de vakantie op de camping is wel heel speciaal", zegt van de Werf. "Als ik de leerlingen nu tegenkom in de school, roepen ze al van ver: 'Bonjour madame, comment ça va?' Mooi toch?" glundert ze.

Het Bernardinuscollege heeft 1120 leerlingen en ongeveer 100 docenten/medewerkers. De leerlingen komen vanaf het eerste leerjaar in contact met taal en cultuur van de buurlanden. Dit gebeurt in de vorm van eTwinning, buitenlandse themareizen en uitwisselingen en debatwedstrijden met scholieren uit andere landen. Het college voor havo, atheneum en gymnasium doet ook mee aan Modern European Parlement, Erasmus+ projecten en Global Exploration.

Op de foto van januari 2020 is te zien dat de leerlingen van het Bernardinuscollege en rector Drs. G. de Munck het certificaat Euregioprofielschool ontvangen van Mevr. Prof. Dr. C. Vaessen, Honorair Consul van het Koninkrijk der Nederlanden en voorzitter Zweckverband Region Aachen.