Natuurlijk!
Natürlich!
Bien sûr!

Leraren, docenten, directies en schoolbesturen zetten zich met hart en ziel in voor het verbeteren van het toekomstperspectief van hun leerlingen. De Euregio biedt ze een grenzeloze toekomst. Want vanuit onze mooie provincie Limburg is het geweldig om over de landsgrenzen heen te gaan om zo verder te komen. Meertaligheid en kennis van elkaars culturen is een belangrijk gegeven hierin.

Verzet de grens als school. Euregio Onderwijs ondersteunt je op verschillende vernieuwende manieren en is een verrijking voor de reguliere vakken. Het is praktijkgericht en voorziet bijvoorbeeld in leuke uitwisselingsprojecten en in een compleet en praktisch ontzorgingspakket met boeiend lesmateriaal, waarbij je ondersteuning krijgt van een expertiseteam. Ook trainingen van docenten behoren tot de mogelijkheden. En dat begint met Euregionaal Onderwijs én een subsidieregeling van de Provincie Limburg voor projecten in het primair en voortgezet onderwijs, VMBO, MBO en HBO in Limburg. Want waarom stoppen als je verder kan?

‘EUREGIO ONDERWIJS LEEFT!’

Niova Montessori ontvangt onderscheiding als Euregioprofielschool
25.04.24

Eerste Nederlandse basisschool in de euregio rijn-maas-noord gecertificeerd als Euregioprofielschool!

Op 23 april is Nova Montessori in Venlo als eerste Nederlandse basisschool in de euregio rijn-maas-noord gecertificeerd als Euregio-profielschool. De school geeft Duits in de bovenbouw (groep 8) en staat in regelmatig contact met de Schule am See in Lobberich Stadt Nettetal, waar Nederlands wordt onderwezen. Het doel is om de buurtaal te onderwijzen aan de hand van praktische onderwerpen zoals eten en drinken en Kerstmis. Directeur John van de Ven: “We geven al een paar jaar Duits omdat we in de grensstreek wonen en er veel Duitsers naar Venlo komen.

Meena van Scharrel, projectcoördinator euregionaal onderwijs bij euregio rhein-maas-nord, adviseerde hem daarom een certificering aan te vragen. Dit is in handen van het Duitsland Instituut Amsterdam, de Nederlandse Taalunie, de euregio rhein-maas-nord en het Bezirksregierung Düsseldorf.Nederlandse basisscholen mogen sinds een half jaar ook certificering aanvragen. Afdelingshoofd Thomas Bongartz hoopt dat nog meer Duitse en Nederlandse basisscholen hierdoor partnerschappen zullen aangaan.Ook de minister van Bonds- en Europese Zaken, Internationale Zaken en Media en hoofd van de Staatskanselarij van Noordrijn-Westfalen, Nathanael Liminski, ziet de meerwaarde: “Jongeren zijn het minst bang voor contact, dus de inzet van de Nova Montessorischool is een lichtend voorbeeld van hoe het potentieel van de grensregio kan worden benut. De certificering als Euregioprofielschool is een passend eerbetoon aan deze buitengewone inzet voor grensoverschrijdende vriendschap tussen onze landen.” 

Meer informatie over Euregioprofielscholen vindt u hier.

Eerste grensoverschrijdende onderwijssymposium was een groot succes
01.02.24

Het eerste grensoverschrijdende onderwijssymposium werd met veel lof van de deelnemers ontvangen. Interessante en diverse workshops maakten het gemakkelijk voor belanghebbenden in het onderwijs om met elkaar in contact te komen en expertise uit te wisselen. Ook het pauzeprogramma voor informele uitwisseling, dat werd georganiseerd door de studenten van het Gilde, werd goed bezocht.

Bezoekers en organisatoren zijn het erover eens: het symposium is zeker voor herhaling vatbaar. Het versterkt het netwerk en de uitwisseling.

Het symposium werd dit jaar georganiseerd door Carolien Kosters- Scheible en Niken Slabbers (Gilde opleidingen), Meena van Scharrel en Alice vom Dorp (euregio rijn-maas-noord).

Start met het verleggen van je grenzen! Meer weten? Vraag het aan ‘t Euregio team!