%>
Nuffic onderzocht internationalisering mbo-studenten
18.01.21

Welke activiteiten op het gebied van internationalisering zijn er in het mbo? En wat is de meerwaarde voor mbo-instellingen in de grensregio? Hoe kunnen mbo-studenten worden gestimuleerd om te studeren in Duitsland en andersom? Nuffic deed hier onderzoek naar.

Dat deed de organisatie in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Nuffic heeft voor het onderzoek diverse betrokken partijen benaderd. Inmiddels heeft Nuffic het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het geen verrassing is dát er een meerwaarde is, maar wát die meerwaarde dan is. En hoe het onderwijsveld daar nog beter op kan inspelen.

Waarom gaan niet alle mbo-studenten massaal de grens over? Wat houdt ze tegen? Er zijn hindernissen op het gebied van taal, imago, vervoer en verschillen in onderwijssysteem. Ook geldt: onbekend maakt onbemind.

Wat goed zou zijn, is een aanpak waarin meer aandacht is voor bekendheid over de mogelijkheden voor werken en leren in de grensregio. Er worden al goede resultaten behaald met mbo-studenten bewust maken van de mogelijkheden. En met het goed uitrusten van de mensen die de studenten voorlichten en begeleiden.

Hoe meer ervaringen er zijn met het buurland, hoe meer ervaringen er komen. Zo werkt dat in de praktijk. Gewoon de stap wagen dus. En laat het onderwijsveld vooral de mbo-studenten hierin ondersteunen en een duwtje in de rug geven. Het gebeurt te vaak dat zij zichzelf onderschatten, zeker in het spreken van de taal.