Kappers in spe verleggen grenzen

Het kappersvak is bij uitstek een sociaal en creatief beroep. Hoe kun je dit beter aanleren dan even uit je comfortzone te stappen. Door te werken en leren in een totaal andere context wordt er nét even meer van je gevergd. Perfect om je creativiteit een boost te geven!

Dat is precies wat Gilde Opleidingen heeft gedaan met een groep leerlingen van de kappersopleiding niveau 2: samen met leerlingen van HAST, een school voor beroepsonderwijs in Hasselt België, hebben zij in november 2019 twee dagen intensief samengewerkt. Zowel op het sociaal, cultureel als op het kappersvlak hebben zij heel wat nieuwe ervaringen op gedaan.

Deze uitwisseling is onderdeel van het project "Cut4thejob": Limburg maakt zich sterk voor jonge kappers aan het werk!. Een Interreg project dat Gilde Opleidingen heeft aangevraagd bij de euregio maas-rijn. In het project werkt Gilde nauw samen met HAST. Naast de samenwerking tussen de twee scholen in de euregio, is ook het bedrijfsleven erbij betrokken; een professionele trainer van Pivot Point Benelux verzorgt een training op maat voor de leerlingen van Gilde Opleidingen en HAST.

"Wat bedoelt hij nou?"
Stle je voor: direct uit de bus word je in een vreemde school opgewacht door leerlingen die je niet kent....wat doe je dan?
Daar had HAST iets op gevonden. De leerlingen van HAST hadden tijdens de rit een welkomstvlog gestuurd. Dat was een fijn eerste contact. Bij aankomst lag de rode loper uit en werd iedereen door de leerlingen en leerkrachten van HAST warm opgevangen met een drankje en een hapje. Spelletjes die in het teken stonden van het kappersvak braken het ijs en daar bleef het niet bij. Na de lunch hebben de leerlingen in gemengde groepen de stad verkend en enkele kapsalons bezocht. In het kader van de cultuur beter leren kennen, werd er uiteraard ook geproefd van de Hasseltse speculaas en chocolade. Wat de leerlingen jammer vonden? Dat ze de Hasseltse jenever niet mochten proeven...
 
De tweede dag stond de training van Pivot Point op het programma. De leerlingen kijken terug op een leuke en leerzame ervaring, maar het was hard werken. Het is toch anders als je les krijgt van een andere instructeur in een andere context. Alles gaat dan net even op een andere manier, wat sneller of zelfs met ander jargon. En dat allemaal in een taal die wel hetzelfde is, maar toch ook een beetje anders ... volgens de studenten van Gilde Opleidingen dan.

Wat de leerkrachten hebben ervaren...
"Het eerste contact was best onwennig, maar toch onmisbaar als je twee dagen met elkaar wilt optrekken. De leerlingen van beide scholen hebben ook ervaren dat er best veel verschillen zijn tussen de twee culturen. Zowel binnen als buiten de school. Juist daarom is een programma dat in het teken staat van kennismaking op de eerste dag zo belangrijk.
Dit draagt alleen maar bij aan een betere beroepshouding en interculturele vaardigheden. Iets wat onmisbaar is tegenwoordig."

"De training door Pivot Point Benelux was zeer professioneel en door iedereen heel leerzaam ervaren. Een enorme aanvulling op de opleiding van de leerlingen dus. Ondanks dat de technieken al bekend waren bij de studenten was het pittig. Het jargon, de manier van uitleggen, de omgeving.... alles was anders. Een hele ervaring dus.
Dit is de realiteit vinden de leerkrachten. Later zullen de leerlingen ook in een omgeving terecht komen die anders is dan de school. Ze kunnen hier maar beter op voorbereid zijn."

HAST komt naar Venlo!
Ook de leerlingen van HAST komen naar Gilde Opleidingen in Venlo om kennis te maken en om een dag training te volgen. Deze ontmoeting was eigenlijk gepland voor juni 2020, maar COVID19 dacht daar anders over... Het wordt daarom een jaartje uitgesteld. Hopelijk kan Gilde de leerlingen en leerkrachten van HAST in het voorjaar van 2021 alsnog verwelkomen in Venlo.
Het programma zal vergelijkbaar zijn als in Hasselt. Dus eerst een halve dag kennismaking en met elkaar een sociaal programma doorlopen. De tweede dag zal weer volledig in het teken staan van de training door Pivot Point Benelux.
 
Maar ondertussen zitten ze in Venlo en Hasselt niet stil. De leerlingen zullen elkaar in de komende periode al een keer online "ontmoeten" en zullen ook in groepjes een opdracht maken. Deze opdracht is meteen een goede voorbereiding op het kapsel dat ze gaan maken tijdens de training. Denk aan het maken van een "moodboard", waarbij de studenten creatief aan de slag kunnen gaan met make-up- en kledingstijlen die volgens hun goed bij het kapsel passen. De ervaringen worden online aan elkaar gepresenteerd en uitgewisseld. Een mooi alternatief en een goede voorbereiding dus.

Meer weten?
Wil je meer informatie over de inhoud van het project en het programma?
Neem dan gerust contact per e-mail contact op met Wilma Verheijen van Gilde Opleidingen en met Boris Delbeke van HAST.
Wil je meer weten over het Interregprogramma en/of de mogelijkheden voor jouw opleiding? Stuur dan een e-mail naar Pauline van den Bosch

Het microproject Cut4thejob wordt in het kader van het project People to People Interreg V-A EMR medegefinancierd met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).